مقدمه:
ظروف غذاخوری، سرو و پذیرایی از جهت استفاده دائم و مکرر از آنها در طول روز و ارتباط مستقیم با گوارش و سلامت افراد، یکی از مهمترین بخش بهداشت و سلامت فردی محسوب میشود.لذا باید در انتخاب ظروف از لحاظ سلامت آن دقت بیشتری به خرج داد.
انواع ظروف غذاخوری:
- چینی
- آرکوپال
- بلور
- ملامین
- تفلون
ظروف چینی:
ظروف چینی یکی از سالمترین ظروف غذاخوری هستند که از لحاظ بهداشت و سلامت میتواند انتخاب خوبی برای استفاده روزمره باشند. در حقیقت ساختار ظروف چینی از خاک رس چینی یا رس کائولن میباشد که سطح آن با لعاب تزئین و پوشانده میشود. این ساختار و لعاب عمدتا فاقد مواد سرب و کادمیوم هستند که برای سلامت مضر نمیباشند.
این ظروف از استحکام بالا و نفوذ پذیری بسیار کم برخوردار هستند که چربی، بو و باکتری را هرگز جذب نکرده و در دمای بالا نیز عوامل مضر از خود آزاد نمیکنند که از لحاظ بهداشتی میتواند انتخابی ایده آل باشد.
ظروف آرکوپال:
ظروف آرکوپال نیز مانند ظروف چینی از لحاظ سلامت و بهداشت یکی از سالمترین ظروف غذاخوری هستند. این ظروف ساختاری ترکیبی از جنس پیرکس و خمیر چینی دارند که در دمای بسیار بالا پخت و شکل میگیرند که این امر باعث پوشش سخت و یکنواخت این ظروف شده و علاوه بر استحکام بالا و وزن سبک از نفوذ پذیری بسیار کمی برخوردار میباشند. در ظروف اپال هیچ مواد و عوامل مضری آزاد نمیشود و بر همین اساس میتواند انتخابی بسیار ایده آل برای استفاده روزانه باشد.
ظروف بلوری:
ظروف بلور و شیشه ای مشکلی برای سلامتی ایجاد نمیکنند و به راحتی آلوده نمیشوند.
برای تهیه ظروف بلور از سیلیس، سولفات سدیم، کربنات سدیم و دیگر مواد معدنی استفاده میشود که سلامت این ظروف را ضمانت میکنند. اما باید در نظر داشت که نباید بلور را در معرض دمای بسیار بالا قرار داد و اگر لبپر و شکستگی رو ظرف ایجاد شد از استفاده آن پرهیز کنید چرا که تجمع و نفوذ پذیری میکروب ها در آن قسمت میسر میشود.
ظروف ملامینی:
حتی اگر اسم ظروف ملامین را نشنیده باشید حتما تا کنون یکبار از این ظروف استفاده کردید.
ظروف ملامینی در اصل نوعی پلاستیک سخت محسوب میشود که از ترکیب شیمیایی ملامین با رزین های ملامینه و سفت کننده تولید میشوند.
ظروف ملامین بر خلاف دیگر ظروفی که عنوان شده نفوذ پذیری بالایی دارد و چربی، بو و باکتری را در خود جذب میکند و استفاده مداوم از آن خیلی پیشنهاد نمیشود اگر چه که بر اساس گزارش سازمان غذا و دارو استفاده از ظروف ملامین کاملا بی خطر عنوان شده و فقط توجه به آزادسازی مواد سمی و شیمیایی در دمای بالای 160 درجه فارنهایت داشته است.
ظروف پخت و پز تفلون:
ظروف تفلون در واقع همان ظروف آلومینیومی و یا استیلی هستند که از ماده ای به نام پلی تترا فلوئورواتلین (PTFE) پوشیده میشود که خاصیت این ماده نچسبیدن غذا به کف ظرف میباشد و به راحتی تمیز میشوند.
در دمای بالاتر از 260 درجه سانتیگراد بر اثر تجزیه این لایه پوشاننده نزدیک به 15 نوع گاز و بخار سمی آزاد میشود که استنشاق آنها آسیب جدی به سلامت بدن میرساند. همچنین با خراشیده شدن و جدا شدن ذرات تفلون از کف ظروف و وارد شدن آن به دستگاه گوارشی و بدن بسیار خطرناک بوده و موجب ابتلا به انواع سرطان ها از قبیل سرطان سینه، پروستات و سرطان کبد شده و همچنین در مواردی باعث جهش ژنتیکی نیز میشود.
دیدگاه خود را بنویسید