«بسم الله الرحمن الرحیم»
به طور کلی:
اپال گلاس (در ایران آرکوپال) مادهای است بین چینی و شیشه که از آن ظرف مانند کاسه و بشقاب میسازند یعنی ترکیبی از پودر شیشه و خمیر چینی. علت کدر بودن این نوع شیشه، غالباً بروز پدیده جدایش فازی در مقیاس میکروسکوپی است. این پدیده باعث انکسار نور و درنتیجه کدر شدن شیشه میشود. در برخی از انواع شیشه اپال، به دام افتادن حبابهای ریز گازی در شیشه باعث کدر شدن میشود. این دسته از شیشههای اپال، «اپال حبابدار» نامیده میشوند. ظروف آرکوپال معمولاً نشکن بوده، در برابر حرارت مقاوم است، از چینی سبک تر و به مراتب نازک تر است. ظروف اوپال بر خلاف ظروف چینی در میهمانیها و مراسم رسمی استفاده نمیشوند. این ظروف از نظر بهداشتی سالم بوده و برای سلامتی انسان مضر نیستند.
تاریخچه
ظروف اپال برای نخستین بار در قرن شانزدهم در ونیز ساخته شدند. بعدها و در قرن نوزدهم، شرکتی فرانسوی به نام آرک(arc)،ظروف اوپال را با روش گریز از مرکز به تولید انبوه رساند. از همین رو در ایران نام تجاری محصول این شرکت «آرکوپال» به این نوع از ظروف اطلاق میشود. ماهانه بطور متوسط یک و نیم میلیارد تومان ظروف اوپال به ایران وارد میشود.
روش ساخت شیشه اوپال :
انواع شیشههای اپال دارای ترکیبات متفاوتی هستند. اما اغلب اپالهای تجارتی، دارای بیشا از ۶۰ درصد SiO۲ هستند. مواد اصلی سازنده اوپال، همان مواد تشکیل دهنده شیشه و بلور است. شامل: خرده شیشه، سیلیس، آهک و کربنات سدیم. تفاوت اصلی مواد تشکیل دهنده اوپال با شیشه، در افزودن فلوراید یا فلداسپات و کریولیت به عنوان رنگ دهنده میباشد.
این شیشهها همچنین دارای مقادیر قابل توجهی اکسید سدیم، اکسید کلسیم و اکسید آلومینیوم هستند. برای تقویت خاصیت شوکپذیری در ترکیب شیشه اپال بیش از ۱۲ درصد اکسید بور استفاده می شود.همچنین در ترکیب برخی از انواع اپال، از فسفاتهای مختلف نیز استفاده میشود.
مجموعه این مواد در دمای ۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ درجه سانتیگراد ترکیب شده و با استفاده از نیروی گریز از مرکز، به شکل ظرف مورد نظر در میآیند. به همین دلیل ظروف اوپال بسیار نازک تر از ظروفی هستند که با استفاده از قالب و پرس ساخته میشوند.
پس از این مرحله، ظروف تحت عملیات حرارتی «آنیل» قرار گرفته و مقاومت بیشتری در برابر حرارت کسب میکنند. بنابراین بیشتر این نوع از ظروف را میتوان در ماکروفر قرار داد. در همین مرحله عملیات حرارتی است که ظروف به وسیله عکس برگردانهای مقاوم به حرارت، منقوش میشوند.
برای تولید اوپال از سیلیس، آهک، شیشه خورده و کربنات سدیم (مواد اولیه تولید شیشه) به همراه فلوراید با فلسپات و کربولیت نوعی مواد معدنی هستند، به عنوان مواد اولیه استفاده می شود این مواد در دمای 1500 تا 1600 درجه سانتیگراد ذوب می شود سپس با استفاده از سیستم گریز از مرکز، ظرف مورد نظر تولید می شود. به دلیل استفاده از همین سیستم گریز از مرکز به جای پرس است که ظروف اوپال بسیار نازک تر و سبک تر از چینی ها هستند. به این ترتیب ظروفی تولید می شود که در واقع شیشه هستند. ولی به علت وجود ماده سفیدکننده ای مانند فلوراید حالت چینی به خود می گیرند.
اکثر اوپال ها با انجام یک عملیات حرارتی به اسم «آنیل» در مقابل حرارت مقاوم می شوند و می توان از آنها در ماکروفر استفاده کرد. نقش گل بر روی هم طی همین عملیات آنیل پخته می -شود. برای ایجاد این نقوش از عکس برگردان با استامپ که رنگ های مقاوم در برابر درجه حرارت هستند، استفاده می شود.
دیدگاه خود را بنویسید